Reisblog Webdy

Le Lac d'Ailette - Chamouille

We gaan dit jaar naar Frankrijk. Eigenlijk zijn we geen Frankrijkgangers (vanwegen de Fransen) maar we hebben onze trots opzij gezet. We hebben voor twee weken een vakantiehuisje bij Center Parcs geboekt. Dit is erg handig met onze zoon. Het is ongeveer 5 uurtjes rijden en er zijn veel facaliteiten op het park aanwezig. Het park Le Lac d'Ailette ligt in het departement Aisne, dichtbij de middeleeuwse stad Laon en Reims.

De routekaart kunt u terugvinden door bij de betreffende dag op dit icoon te klikken.


Vrijdag 25 mei 2012
Oudewater - Chamouille (398 km)

We rijden om 7.00 uur weg uit Oudewater. Voor Antwerpen hebben we een kleine file maar helaas komen we bij Brussel in een dikke file te staan. Hierdoor een vertraging van een uur. Langs de R0 (ring Brussel) maken we even een kleine tussenstop om de benen te strekken. Hierna rijden we snel België uit. We vermijden de Franse tolwegen en rijden het laatste gedeelte van onze reis binnendoor. Het is de bedoeling dat we via Maubeuge de grens over gaan maar deze afslag staat niet goed aangegeven. We missen hem. We volgen onze Tomtom en we rijden een andere weg binnendoor. Om ongeveer 13.15 uur arriveren we bij Center Parcs Le Lac d'Ailette in Chamouille. We kunnen gebruik maken van de early check-in (je mag dan om 13.00 uur in het vakantiehuis). We zitten in vakantiehuis 111. Na het uitladen van de auto lopen we even naar de supermarkt voor een paar boodschappen en verkennen een klein gedeelte van het park. Het is niet aan te raden om de dagelijkse boodschappen op het park te halen want dit is erg prijzig.

Route: A12, A20, A16, Ring Antwerpen, A12, R0 Brussel richting Mons / Valenciennes (E19). Na Valenciennes D649, D934, D946 tot aan Marle. Bij Marle N2 tot Laon. Bij Laon D1044, D516, D976 tot Chamouille.
27 graden


Zaterdag 26 mei 2012
Chamouille - Laon (15 km)

We staan op met prachtig zomer weer. Het pinksterweekend staat voor de deur dus we doen eerst boodschappen in Laon. Dit ligt zo'n 20 minuten rijden vanaf het park. Je hebt daar een Aldi, Lidl en Carrefour voor de dagelijkse boodschappen. We doen onze inkopen bij de Aldi en we rijden terug naar het park. Gezien het mooie weer blijven we bij ons vakantiehuis. We zetten het zwembadje voor Lucas op en we genieten met z'n allen van het mooie weer.'s Middags huren we nog een fiets omdat we 's morgens geen zin hebben om een half uur te lopen om het ontbijt te halen.
27 graden


Zondag 27 mei 2012
Chamouille

Na het ontbijt gaan we zwemmen in het Aqua Mundo van Center Parcs. We gaan eerst met Lucas naar het peuterzwembad. Dit zwembad bestaat uit 2 delen. Het eerste gedeelte is 25 cm diep met een zandbak eraan en het 2e gedeelte is 35 cm diep. Dit peuterbadje heeft 2 glijbanen. Lucas moet het eerst even aftasten maar met de hulp van papa en mama gaat hij al snel de glijbanen af. Hierna gaan we op zoek naar de stroomversnellingen. Vorig jaar vond Lucas dit in de Eemhof leuk. Hier hebben ze een stroomversnelling van 150 meter lang. Hij vindt het geweldig. Na 2 uur wordt Lucas moe en lopen we terug naar het vakantiehuis. Na het middagslaapje van Lucas gaan we het park
verder verkennen. We lopen naar het zandstrand aan het meer en Lucas kan nog even ravotten.
27 graden


Maandag 28 mei 2012
Chamouille

Net als gisteren gaan we 's ochtends zwemmen in het Aqua Mundo. Gisteren had Lucas nog hulp nodig om de trap naar de glijbanen op te gaan en hem de glijbaan op te helpen maar na een paar keer kan hij vandaag alles helemaal alleen. Hij komt iedere keer met een grote glimlach de glijbanen af. 's Middags lopen we naar de andere kant van het park want daar zijn zwaluwnestjes. De zwaluwen vliegen heen en weer. Een leuk gezicht om te zien. Hierna pakken we een terrasje aan het meer en genieten van het mooie weer.
25 graden


Dinsdag 29 mei 2012
Chamouille - Laon (15 km)

We maken er een rustige dag van. Het is tijd voor de boodschappen en die halen we in Laon. Dit keer gaan we naar de Carrefour. Dit is een enorme supermarkt met heel veel keuze. Hier komen we zeker terug. Na de boodschappen gaan we zwemmen. Bij terugkomst bij ons vakantiehuis is onze huurfiets weg. Hij stond naast het huisje "geparkeerd". Hij is nergens meer in de buurt te verkennen. Rest ons niks anders dan naar de fietsverhuur terug te lopen met ons sleuteltje. Bij de fietsverhuur lopen ze naar een speciale hoek met fietsen en jawel... onze huurfiets staat er tussen. De verklaring is dat een medewerker van Center Parcs op de vertrek- en aankomstdagen rond rijdt en hij neemt alle fietsen mee die bij de huisjes staan. Veel mensen brengen namelijk hun fietsen niet terug. Hij let daarbij niet op de nummers van de huisjes die op die dag leeg komen. Het zal wel Franse logica zijn ??? Het zal ons geen tweede keer gebeuren. We zetten op de vertrek- en aankomstdagen onze huurfiets achter het vakantiehuis.
25 graden


Woensdag 30 mei 2012
Chamouille - Reims (41 km)

Vandaag gaan we naar Reims. We vermijden de tolwegen en vanaf Chamouille rijden we de D19 en D62 tot aan Cormicy. Vanuit Cormicy volgen we de D1044 en D944 tot aan Reims. Het is even zoeken maar uiteindelijk vinden een parkeergarage vlakbij de Cathédrale van Reims. We bezoeken de Cathédrale (Notre-Dame). De Notre-Dame van Reims is een van de grootste gotische bouwwerken uit de 13e eeuw. Het is uniek omwille van z'n stijl en het standbeeld "De glimlachende Engel". Na de doopsel van Clovis in Reims (498) fungeerde de Cathédrale als decor voor 25 koninklijke kroningen. Naast de Cathérale vind je de "Office de Tourism". Hier hebben ze een Nederlandse plattegrond van de stad Reims met al haar bezienswaardigheden. Wij besluiten om de bezienswaardigheden te laten voor wat ze zijn en we gaan winkelen in Reims. Op place Droutet d'Erlon vind je veel restaurants voor een lunch. Wij eten een hapje bij Les 3 Brasseurs.
Dit restaurant is zeker aan te raden. Na de lunch wandelen we verder door het centrum en lopen langzaam terug naar de auto. Het is prachtig weer dus bij terugkomst genieten we hiervan in de tuin van het vakantiehuis.
25 graden


Donderdag 31 mei 2012
Chamouille

Lucas vindt het zwemmen zo geweldig dat we vandaag weer naar het zwembad gaan. Hij weet niet van ophouden. 's Middags doen we rustig aan en we gaan 's avonds uit eten op het park bij Le Giardino. Het eten smaakt prima.
23 graden


Vrijdag 1 juni 2012
Chamouille

Het heeft vannacht geregend maar 's morgens is het gelukkig weer droog. De ochtend besteden we aan het boodschappen doen in Laon. In de ochtend breekt de zon af en toe door waardoor de temperatuur toch weer oploopt naar 21 graden. Na het middagslaapje van Lucas gaan we zwemmen.
21 graden


Zaterdag 2 juni 2012
Chamouille

De dag begint zonnig. We komen er niet onderuit om naar het zwembad te gaan. Lucas heeft het weer naar zijn zin. Tijdens Lucas' middagslaapje kunnen we in de tuin van de zon genieten. Af en toe gooien wolken roet in het eten. In de middag gaan we naar Baluba. Dit is een indoor speelparadijs op het park. Ondanks alle speeltoestellen vindt hij de Bob de Bouwer auto het mooiste. We hebben moeite om hem nog mee te krijgen.
21 graden


Zondag 3 juni 2012
Chamouille

Het heeft vannacht erg hard geregend en was er veel onweer. Tussen de buiten door kunnen we 's morgens naar het zwembad. Lucas is vandaag samen met mama van de grote glijbaan gegaan. Hij wil gelijk nog een keer. 's Middags doen we rustig aan en blijven "thuis".
18 graden


Maandag 4 juni 2012
Chamouille - Laon (15 km)

Na het weekend doen we boodschappen in Laon. In de middag gaan we naar het zwembad.
17 graden


Dinsdag 5 juni 2012
Chamouille - Champagnekelders Taittinger in Reims (42 km)

Vandaag rijden we naar Reims. We gaan de champagnekelders van Taittinger bezoeken. Taittinger is de enige champagnekelder in Reims waar je een rondleiding kunt krijgen zonder dat je je vooraf moet aanmelden. We zijn er om 10.00 uur. De Engelstalige rondleiding begint om 11.00 uur. We besluiten daarom een kort bezoek aan de Basiliek van Reims te brengen. Dit ligt ongeveer 5 minuten lopen vanaf Traittinger. De rondleiding bij Taittinger begint met een videofilm van ongeveer 10 minuten over de geschiedenis. Hierna daal je met een wenteltrap naar 12 meter over de grond. Hier is de eerste etage van de champagnekelders. De kelders zijn bij elkaar 4 kilometer lang. De temperatuur wordt continue op 12 graden gehouden. Na een korte uitleg dalen we vervolgens naar de 2e etage van de champagnekelders. We zitten dan op 18 meter onder de grond. Hier wordt de temparatuur op 10 graden gehouden. In deze kelders worden de champagneflessen nog met de hand gedraaid. Aan het einde van de rondleiding krijgen we een glaasje Taittinger Brut aangeboden. De totale rondleiding inclusief videofilm duurt ongeveer 1 uur. Na dit bezoek rijden we binnendoor terug naar Chamouille. Onderweg komen we diverse eerste wereldoorloggraven tegen. We stoppen bij Necropole Nationale Cormicy. Een aantal kilometers verder maken we eveneens een stop bij het Monument des Charts d'Assaut.
17 graden


Woensdag 6 juni 2012
Chamouille

In de ochtend nemen we weer een duik in het zwembad en 's middags doen we rustig aan en blijven bij ons vakantiehuis.
18 graden


Donderdag 7 juni 2012
Chamouille

Het is vandaag de laatste dag op het vakantiepark in Chamouille. In de ochtend gaan we voor de laatste keer naar het zwembad. In de loop van de middag pakken we alvast de meeste spullen in. Dit scheelt ons morgenochtend een hoop werk.
18 graden


Vrijdag 8 juni 2012
Chamouille - Oudewater (372 km)

Aan iedere vakantie komt een einde. We ontbijten in ons huisje en hierna pakken we de auto in. Om 9.00 uur rijden we weg uit Chamouille. Op de heenweg lukte het niet om via de N2 te rijden maar na Laon komen we op de N2 terecht. We rijden tot aan Maubeuge via de lokale wegen. Achteraf bekeken was de binnendoor weg op de heenweg beter dan de N2 volgen. Je passeert nu veel dorpjes dus het is iedere keer van 90 terug naar 50 en weer naar 90. Wij adviseren iedereen om toch de route van onze heenreis te volgen. Na 3 uurtjes maken we een tussenstop. Lucas kan nu zijn beentjes strekken en naar de vele vrachtauto's kijken. Na een kwartiertje gaan we weer verder en om 14.00 uur zijn we terug in het vertrouwde Oudewater.
20 graden


Vakantiepark Le Lac d'Ailette

foto bungalow Le Lac d'Ailette
plattegrond bungalow Le Lac d'Ailette

LA388: Eden Premium Cottage

Center Parcs Le Lac d'Ailette
Parc Nautique de L'Ailette 1
02860 Chamouille

Plattegrond vakantiepark Le Lac d'Ailette

Informatie over het park

Het park ligt in een heuvelachtig gebied. Om bij ons vakantiehuisje te komen moet we 2 hellinkjes van 10% en 12% "beklimmen".
Er wordt gezegd dat het park autovrij is. De auto moet je parkeren op het centrale parkeerterrein. Echter de park is niet autovrij. Regelmatig staat 's morgens de slagboom aan het begin van het park open waardoor er toch auto's op het terrein rijden. Daarnaast kun je golfkarretje op het park huren. Hierna mag je door het gehele park rijden. Dus met kinderen moet je toch nog opletten op rondrijdende golfkarretjes.
Aan het meer ligt een groot zandstrand. Dit ziet er allemaal heel goed onderhouden uit. Het Aqua Mundo (zwembad) is mooi en veel mogelijkheden. Regelmatig worden de vloeren bij de douches en de kleerruimtes schoongemaakt. Door het personeel wordt gebrekkig Engels gesproken.

Informatie over vakantiehuis 111

Bij binnenkomst sta je gelijk in het huisje. Een kleine keuken met koelkast/vriezer/combimagnetron/vaatwasser.
Woonkamer met openhaard. TV (met BVN zender). Er is geen DVD-speler of radio aanwezig. Tegen betaling kun je in het huisje gebruik maken van internet. Vanuit de woonkamer heb je 3 deuren om naar de tuin te gaan. Aan de zijkant van het huisje een overdekte veranda. Aan de achterzijde een vlonder en een grasveldje. Naast een tuinset met 5 stoelen staan er ook 2 ligstoelen. Boven zijn 2 ruime slaapkamers. Houten kinderbedje is aanwezig. De badkamer is voorzien van een bubbelbad, douche (in bad) en een toilet.
Standaard krijg je in de huisje geen handdoekpakket! Dit kost € 8 euro per set. Het huisje is schoon en fris.