Reisblog Webdy

5 dagen Gørding in Denemarken.

Het is meivakantie en we trekken er samen met onze kinderen een paar dagen op uit. We gaan voor 5 dagen naar Denemarken. Ons hoofddoel is 2 dagen Legoland. We verblijven 4 nachten in het vakantiehuisje bij de familie Baan in Gørding. Gørding is een centraal gelegen dorp op Jutland. De familie Baan is in het jaar 2000 naar Denemarken geëmigreerd en runnen hier nu een boerenbedrijf. Naast het boerenbedrijf hebben ze ook twee vakantiehuisjes die zij verhuren en wij verblijven hier dus een paar dagen.

De routekaart kunt u terugvinden door bij de betreffende dag op dit icoon te klikken.


Zaterdag 29 april 2017
Oudewater - Gørding (747 km)

De kinderen hebben er lang naar uit gekeken en eindelijk beginnen we aan onze vakantie naar Denemarken. Om 4.50 uur rijden we weg uit Oudewater. Door op tijd weg te rijden hopen we geen last van file te krijgen. We rijden via de A12, A27, A28, A1 naar Duitsland. In Duitsland volgen we lange tijd de 1. We rijden langs Osnabrück, Bremen en Hamburg. Na Hamburg volgen we de 7. We hebben een klein oponthoud bij de Deense grens. Het verkeer moet naar 1 rijstrook omdat er een "grenscontrole" is. Denemarken is waakzaam i.v.m. de terroristische aanslagen van de laatste tijd. Ze zien een Nederlands kenteken en een gezin erin en we mogen gewoon doorrijden. We rijden door tot Kolding en nemen de E20 richting Esbjerg. Bij afrit 71 (Gørding) verlaten we de snelweg en binnen een paar minuten zijn we in Gørding bij de familie Baan. We zijn rond 12.15 uur hun erf op. Het vakantiehuisje is bijna klaar. We rijden daarom eerst even maar het centrum van Gørding. Dit ligt op 4 km rijden. Er is een bakker en een Spar dus we kunnen morgenochtend verse broodjes halen. We rijden weer terug en kunnen in het vakantiehuisje. We eten een broodje en rusten en beetje uit van de reis. Ruben is zo moe dat hij op de bank in slaap valt. Na zijn powernap ontdekken de kinderen een trampoline in de tuin en ze kunnen hun energie daarop kwijt. We eten in het vakantiehuisje en na het eten gaan we kijken bij de koeien in de stal. Het is voor het eerst dat Ruben koeien van heel dichtbij mee maakt. Hij is onder de indruk en is zelf bang. Deze boer heeft een automatisch melksysteem. De koeien wordt automatisch herkend door de machine. Zijn uiers worden eerst schoongemaakt en hierna zoekt de sensor naar de uiers en wordt de machine aangekoppeld en de koe wordt gemolken. Als er geen melk meer uit de koe komt dan wordt de machine ontkoppeld en de koe kan weglopen. Komt de koe binnen 8 uur terug dan herkend de machine hem en wordt de koe niet gemolken. Een koe mag maximaal 3 keer per 24 uur worden gemolken. We lopen door de stallen. Er staan 120 melkkoeien aan de ene kant van de stal en de drachtige koeien aan de andere kant met een aantal jongere koeien. Die vinden het veel te spannend dat wij er zijn. In een andere stal staan de kalfjes. Ze zijn erg schrikkerig maar de jongste kalfjes kan Lucas aaien. Ruben vindt het nog steeds spannend maar uiteindelijk aait hij de kalfjes heel snel met 1 vinger. Morgen gaan we weer kijken zodat hij er aan gewend gaat raken (of niet). Hij vindt het stinken. Haha.
12 graden


Zondag 30 april 2017
Gørding - Billund (Legoland) (88 km)

Het is zover. We gaan naar Legoland. Het ligt op 40 minuten rijden van ons vakantiehuisje. We zijn er net voor 10.00 uur en er staan al heel wat mensen voor de ingang. We kopen een ticket en gaan naar binnen. Het wordt een groot avontuur voor Lucas en Ruben. We beginnen in Miniland waar verschillende steden/ landen van Lego zijn gemaakt. Nederland met zijn molens ontbreekt ook niet. Maar ook een groot olieplatform met windmolens. Na miniland gaan we de attracties langs. Er zijn veel hoogtepunten maar voor Lucas en Ruben is het wel Lego Ninjago world. Al hun favoriete figuren zijn van Lego gemaakt. Ruben wil met iedereen op de foto. De volgende favoriet is Lego Tempel. Ruben is helemaal weg van Playmobil History met de piramide en de farao's. In Legoland hebben ze een hele tempel gebouwd. We rijden er met karretjes doorheen. Eerst vindt hij het wel spannend maar buiten de attractie wil hij nog een keer. De kinderen genieten de gehele dag en rond 17.00 uur rijden we naar huis. We hebben een 2 dagen pas gekocht dus morgen hebben we nog een hele dag voor de boeg. Een aantal attracties hebben we nog niet gedaan dus die doen we morgen als eerste en hierna nog een keer de favoriete attracties. Bij thuiskomst zijn de kinderen niet moe. Er is nog energie voor de trampoline terwijl mama pizza aan het maken is. Even wat strubbelingen met de oven maar uiteindelijk eten we lekkere pizza's. Lucas en Ruben hebben van boerin Cora gehoord dat er een kalfje is geboren. Na het eten gaan we kijken maar het kalfje is al weg bij moeder. We vinden hem ook niet bij de jonge klaveren in de andere schuur. Boer Arjen en boerin Cora zijn niet meer in de schuren dus we moeten tot morgen wachten. De kinderen zijn teleurgesteld. Na een zonovergoten dag gaan de kinderen slapen. Morgen volgt weer een lange dag.
12 graden


Maandag 1 mei 2017
Gørding - Billund (Legoland) (88 km)

Lucas en Ruben zijn vroeg wakker. Ruben en Wendy halen verse broodjes bij de bakker. Na het ontbijt is er nog tijd om bij het pasgeboren kalfje te kijken. We vinden ze en de kinderen vinden het erg leuk. Hierna gaan we voor de tweede keer naar Legoland. We zijn iets te vroeg maar kunnen om 10.00 uur direct naar binnen omdat we vooraan de in rij staan. Het is veel rustiger dan gisteren dus we kunnen veel attracties achter elkaar doen. Soms wel twee keer zonder te wachten. Alleen Andreas en Lucas hebben pech bij het spookhuis. Lucas vond het geweldig maar papa had grote spijt dat hij mee was gegaan. We verklappen niks maar Lucas is voor niks bang en was helemaal in zijn element. We hebben de Lego Nexo Knights 4D film gezien. Andreas en Lucas hadden al ervaring met een 3D film. De 4D was erg leuk. Vooral de wind en water tijdens de film waren een leuke toevoeging. Na deze film waren de kinderen moe van de twee indrukwekkende dagen. Als afsluiting mogen Lucas en Ruben een klein aandenken uitzoeken in de Lego shop. Ruben kiest voor het masker van Nya (Lego Ninjago) en Lucas kiest voor een Lego doosje van Nexo Knights. Na het bezoek rijden we nog even langs het vliegveld van Billund (ligt naast Legoland). We vinden geen spottersplek. Langs de weg zetten we de auto even stil zodat de kinderen een KLM vliegtuig kunnen zien opstijgen. Hierna rijden we naar huis om te relaxen en te eten. Na het eten wandelen we door de stallen en kijken naar de koeien en de kalfjes. De kinderen gaan nog even los op de trampoline maar hier gaan we naar binnen en Lucas en Ruben naar bed. Het is weer een lange maar zonnige dag geweest.
16 graden


Dinsdag 2 mei 2017
Gørding - Esbjerg (82 km)

Vandaag is onze laatste dag in Denemarken. Op zo'n 42 km ligt het plaatsje Esbjerg. Hier ligt het Fiskeri- og Søfartsmuseet (Visserij- en zeevaartmuseum). Het museum richt zich op de cultuur en natuur van Zuidwest-Denemarken. Daarbij spelen visserij en de maritieme geschiedenis van de Deense Waddenzee een hoofdrol – en natuurlijk de dieren die in dit gebied leven. Binnen is een groot aquarium, een Waddenzee paviljoen, visserij- en scheepvaartgedeelte en buiten een openluchtmuseum. Het is al gauw tijd om naar buiten naar het Sealarium te gaan waar het zeehondenverblijf is. De zeehonden worden elke dag om 11.00 en 14.30 uur gevoerd en geeft de verzorger uitleg over de zeehonden. Na het bezoek gaan we naar de beeldengroep Mennesket ved Havet (Mensen aan zee) van Svend Wiig Hansen. Deze beelden staan vlakbij het museum. Deze vier 9 meter hoge mannen zijn hier in 1995 neergezet, toen Esbjerg honderd jaar bestond als zelfstandige gemeente. Ze staan aan het strand en kijken uit over de Noordzee. Na dit bezoek gaan we naar het centrum van Esbjerg. In de gehele stad is het gratis parkeren (middels parkeerschijf, max 2 of 4 uur). Er zijn veel winkels in het centrum en we lunchen bij Den Niende. Na ons bezoek aan Esbjerg rijden we terug naar ons huisje. De kinderen gaan gelijk naar buiten om te spelen. Ze mogen de boer en boerin (Arjen en Cora) helpen bij de koeien. Ze mogen zelfs mee op de tractor om de kalveren te verplaatsen naar de grote stal. Na een tijdje komt Lucas roepen want er is een kalfje geboren. Hij mag de boerin Cora helpen. De moederkoe moet gemolken worden met de machine en de eerste melk (biest) moet opgevangen worden om aan het kalfje te geven. Lucas mag het kalfje "de fles" geven. De grote fles van 4 liter is zo leeg. Hierna helpt hij de boerin met het inrichten van een box in een andere stal waar het kalfje de eerste tijd zal verblijven. Het kalfje wordt in een kruiwagen gelegd en samen met boer Arjen brengt hij de kalf naar de box. Lucas is helemaal in zijn nopjes. Na het avondeten gaan we met z'n allen nog even kijken bij het pasgeboren kalfje. Lucas geeft haar de naam Belle. De koe heeft een oormerk met nummer 3008. Lucas raakt niet uitgepraat over de gebeurtenissen van vandaag. Helaas komt er vandaag toch een eind aan onze korte vakantie in Denemarken. We beloven Lucas en Ruben dat we een keer terug gaan komen.
13 graden


Woensdag 3 mei 2017
Gørding - Oudewater (747 km)

We halen broodjes bij de bageri in Gørding en ontbijten in ons huisje. Hierna gaan we afscheid nemen van alle koeien en met name Belle. Lucas wil niet naar huis (en Ruben ook niet). De dag van gisteren was zo leuk dat ze in Denemarken willen blijven en voor de koeien en Belle willen zorgen. Helaas kan dit niet en ze zijn erg teleurgesteld. We nemen afscheid van Cora en Arjen en rond 8.30 uur vertrekken we op weg naar huis. De reis verloopt voorspoedig en rond 15.45 uur rijden we Oudewater binnen.
14 graden


Vakantiehuis Gørding

foto vakantiehuis foto vakantiehuis foto vakantiehuis

Vakantiehuisje 1

Vester Bjerndrupvej 1
6690 Gørding
0045-61859646
www.familiebaan.dk

Informatie over vakantiehuis

Een ruime vakantiehuisje met een grote woonkamer (zit- en eethoek). In de woonkamer is een tv met Nederlandse zenders en een dvd-speler aanwezig. Verder is er draadloos internet. De keuken is voorzien van een oven, magnetron, vaatwasser en een koelkast met een groot vriesvak. De woonkamer heeft een deur naar een terras. Verder beschikt het huisje over een aparte toilet, een badkamer met toilet, bubbelbad, douche en wastafel. Er zijn twee slaapkamers. Slaapkamer 1 heeft een tweepersoonsbed en slaapkamer 2 heeft een stapelbed met onder een 2-persoonsbed. Verder is er nog een inpandige berging met een wasmachine, wasrek, droogrek, etc. Dit huisje heeft veel ruimte en hier kun je zeker langere tijd te verblijven.